Dat de neus van de honden vele malen beter is dan die van de mens, dat hoeven we niet meer te vertellen. Doordat ze veel meer reukcellen hebben dan mensen zijn ze in staat om hun neus in te zetten om geuren op te sporen van zelfs dagen geleden.

Ze komen de laatste weken als paddestoelen uit de grond. Online cursussen en training voor de hond, variërend van puppycursussen of socialisatielessen tot zeer verfijnde onderwerpen voor de fanatieke hondensporters onder ons. Er zijn voor- en tegenstanders van deze online lessen.

Corona houdt de kynologie nog wel even in z'n greep. De agenda´s worden helaas steeds leger, hier zijn vandaag weer een aantal afgelastingen bij gekomen. De belangrijkste groep zijn de jachthondenproeven. Deze worden voor de rest van het jaar geschrapt.

Het kunnen lastige tijden zijn, ook voor honden en hun eigenaren. Ondanks dat het uitlaten van honden nog toegestaan is, zijn hondenscholen veelal gescholen en wedstrijden, trainingen en workshops massaal afgelast.

Naar aanleiding van de uitzending van Undercover in Nederland vanavond om 20.30 uur.

Nederlands succes in Zweedse sneeuw

Een schande, zo vinden ecologische groepen en dierenactivisten. Maar de politieke partijen zijn blij, de meeste althans.

De Vlaamse Elke Boxoen is afgelopen weekeinde Wereldkampioen DogDance geworden in de Freestyle-klasse. De  inwoonster  van kustplaats De Panne behaalde haar titel in het Duitse Stuttgart.

Heeft de PvdD met Belgische zusterpartij DierAnimal het vooral gemunt op de rashondenfokkerij en in direct gevolg daarop op het showen van honden, hondenshows dus, de Portugese kloon van de dierenpartijen richt zich op een andere manier van het “tentoonstellen” van honden.

You may not have noticed it in between all of the Olympic news, but the Netherlands won a gold medal also on the European Championships this weekend.

Afgelopen weekend was het zo ver. De International Working Test, die elk jaar in een ander land neerstrijkt, werd in Nederland gehouden. Landgoed ’t Zelle was het weekend van 1 en 2 juni 2019 het terrein van Europa’s beste workingtesthonden.

Op 12, 13 & 14 april 2019 heeft de Dutch Sheep Dog Society de eerste Qualifier Trial gehouden voor de selectie van het Nederlands Team dat uitgezonden gaat worden naar de World Sheepdog Trials 2020 (het wereldkampioenschap schapendrijven) dat door de International Sheep Dog Society (isds.org.

Er was al langer discussie over de hoogtes binnen de agility. Dat kwam vooral omdat tot heden de honden die hoger waren dan 43 cm aan de schoft gemeten in de large-klasse hoorden. En "alles boven 43 cm", daar zit nogal wat variatie in.

Voor de laatste maal laten we Monique aan het woord, die zich fantastisch heeft geweerd op de Pink Workingtest!

Morgen is het zover, de 4e editie van de Pink Workingtest, de jachthondenproef waarmee geld wordt opgehaald voor kanker.
Dogzine volgt Monique van Oudheusden:

Op 19 mei 2019 organiseert Gordon Castle in Moray, Schotland, de jaarlijkse “Highland games”. En de eigenaren hebben een nieuw onderdeel aan het programma toegevoegd: een bijeenkomst van Gordon setters.

De weersomstandigheden, te veel sneeuw, hebben een voortijdig einde gemaakt aan de wereldkampioenschappen voor sledehonden (in de sneeuw) in het Franse Bessans.

We trainen maanden, kopen de meest aerodynamische kleding, prima schoenen, en gaan er dan voor, de halve marathon, 21 kilometer dus.

Traditiegetrouw werd ook dit jaar weer op de tweede maandag in november de ultieme jachtproef der jachtproeven gehouden: de Nimrod, dit jaar op de landerijen rond Kasteel Doorwerth, een sfeervolle locatie.

Afgelopen dinsdag 6 november volgde de uitslag van een wetsvoorstel waar in de Amerikaanse staat Florida op gestemd kon worden. De eeuwenoude traditie van het Greyhoundracen stond op de agenda.

Op 27 & 28 oktober organiseert de SSC-NL (sledehonden sport club Nederland) de internationale sledehondenwedstrijd Kivo Kempentrail. Deze internationale sledehondenwedstrijd is ook de aftrap van het nieuwe seizoen.

De competitie was zwaar, de golven waren wat onregelmatig, de dolfijnen op de achtergrond zorgden voor wat afleiding. Maar toch zagen duizenden fans afgelopen zaterdag een uniek wereldkampioenschap waarbij Gidget in haar klasse wereldkampioen wordt..

Nederland mag volgend jaar de Europese top van de retrieversport verwelkomen. De International Workingtest zal in 2019 plaatsvinden in ons eigen land. Dit jaarlijkse evenement strijkt elk jaar neer in een ander land waarbij een vereniging in dat land de organisatie op zich neemt.

In de Amerikaanse staat Florida wordt binnenkort gestemd over een verbod op hondenraces. Het voorstel dat nu voor de commissie ligt is om weddenschappen rondom hondenraces verboden te maken.

Het is de Vlaamse gemeente Wachtebeke, en Kelsey Criel en Sabine l’Ecluse, gelukt om het wereldrecord Golden Retrievers bijeen brengen te verbreken. Het oude record stond op naam van een plaats in Schotland, met 221 honden, Wachtebeke ging daar uiteindelijk met 303 honden ruim overheen.

Op 2 juni was de keurmeestersdag van de Commissie Jachthondenproeven. Op die dag kreeg Gerard Miegies de gouden erespeld van de Raad van beheer opgespeld. Dat werd gedaan door Hugo Stempher.

Vergelijk de sprintende Shetland-sheepdog met de trage St. Bernard, en het is duidelijk dat de genen van een hond een grote rol spelen in hoe atletisch hij is.

You may not have noticed it in between all of the Olympic news, but the Netherlands won a gold medal also on the European Championships this weekend.

In het weekend van 8, 9 en 10 december 2017 komen sledehondenteams bij elkaar in de Beugense Bossen bij Landhorst in Noord-Brabant. Het is de zesde keer dat daar een wedstrijd georganiseerd wordt en het belooft weer een heel spektakel te worden.

Viervoudig Iditarod-winnaar Dallas Seavey zal niet aan de start komen in dde 2018-editie van deze zware sledehondenrace in Alaska. De musher werd eerder dit jaar beschuldigd van het geven van Tramadol, een op opiaten gebaseerde pijnstiller, aan zijn honden.