• Clickertraining, nu ook voor kinderen?
  • Clickertraining, nu ook voor kinderen?
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Clickertraining, nu ook voor kinderen?

Tue, 08/20/2019 - 10:14

We behandelen onze honden misschien steeds meer als kinderen, andersom lijkt het nu ook te gebeuren.  In Engeland is ophef ontstaan over een opvoedingsprogramma op het commerciële Channel 4 waarin kinderen worden getraind met de inmiddels bij honden welbekende “clickermethode”. Woedende Engelse moeders, 21.000 in totaal, tekenden een petitie om uitzending van het gewraakte programma vanavond te voorkomen. 

Train Your Baby Like a Dog wordt gepresenteerd door gedragstherapeut Jo-Rosie Haffenden. In de documentaire van een uur gebruikt Jo-Rosie haar hondentrainingstechnieken met de driejarige Greydon die 'driftbuien en gewelddadige uitbarstingen heeft', en de 18-maanden oude Dulcie die weigert in haar eigen bed te slapen. De expert past methoden toe zoals "clickertraining waarvan zij beweert dat ze "kinderen motiveren" helpen.

Channel 4zegt zelf over het programma: "Jo-Rosie wil dat uitgeputte ouders de rug toekeren aan straffenvan ondeugend gedrag en in plaats daarvan een positieve training voor kinderen omarmen, zoals we ook voor onze honden een positieve training kiezen."

Jo-Rosie voegde eraan toe: "Als iedereen zijn kind op dezelfde manier opvoedde als wij onze honden trainen, zouden we veel meer zorgzame en medelevende mensen hebben."

Volgens de bezorgde moeders achter de petitie kan deze methode negatieve effecten op jonge kinderen hebben, "aan kinderen wordt geen waardigheid of respect getoond als je clickertraining gebruikt", stellen de opstellers in de petitie. Het zou zelfs bij autistische kinderen tot PTSS hebben geleid. Volgens de bezorgde ouders zouden kinderen die deze training volgen ook gemakkelijke slachtoffers voor “grooming” worden (mensen die via social media jonge(re) kinderen zoeken voor sexuele activiteiten) omdat ze geleerd hebben op wensen van volwassenen in te gaan.

Zelfs hondentrainers hebben hun twijfels, alleen niet omdat het niet respectvol zou zijn, maar omdat clickertraining alleen niet voldoende is.

Een Channel 4-woordvoerder zegt tegenover het de Huffington Post: "Het programma onderzoekt een nieuwe benadering van zorg voor kinderne, gebaseerd op positieve, op wetenschap gebaseerde motiverende technieken die op grote schaal worden gebruikt door opvoedcoaches en experts in diergedrag. Tijdens het filmen en uitzenden is het welzijn van alle bijdragers aan het programma van het allergrootste belang en wordt het proces begeleid door gekwalificeerde kinderpsychologen."